Miellegavva dram
Porsjoner
1 l Einebær.

Plukk ca 1 l med einerbær, kun modne sorte bær.(den er 2 årig).

1 flaske 60%
2 dl avkjølt kokt vann

eller

1 flaske nøytra vodka.

Rens einebæra. Den er 2 årig og du skal bare ha de sorte bærene.
Ellers så blir det besk smak.

Skyll den og lufttørk noen timer.

Ta bæra over på et norgesglass og fyll opp med en flaske max 40%.

Sterkere sprit trekker noe ut av bæra som ikke er bra
En nøytral vodka kan også brukes.
La det stå i 3 måneder.

Sil fra bæra.

Fyll på flaske og la det stå en stund. Hva er en stund? Det spørs hvor tørst du er.
Lange stunder er det beste.

Frank

Miellegavva fiskesuppe
Porsjoner 4
Her er en oppskrift jeg er fornøyd med.
Resultatet er bra om du legger litt arbeid i denne.
I kveld er jaktkamerat og nabo Asbjørn Josefsen bedt inn til denne suppa.

God fiskekraft.

God kraft har alt å si. Jeg bruker gjerne kveite og annen fisk. Kok med de grønnsakene du har i GODT renset fisk i 1 time.

Her trenger du også rød pesto. Har du ikke det så lag den selv, det er best:

Rød pesto

Ingredienser:

100 g soltørkede tomater i olje
1 ss pinjekjerner
20 g parmesan
1 fedd hvitløk
1 dl olivenolje
1 ts eddik, 7%
nykvernet svart pepper

Tilberedning:

Hakk tomatene og hvitløken grovt, riv parmesan. Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til det blir en ganske grov masse.

Her er selve suppa.

Ingredienser

  • 200 g laksefilet
  • 200 g torskefilet eller steinbitfilet
  • 1 ss margarin
  • 2 stk. gulrot
  • 100 g kålrot
  • 100 g knollselleri (sellerirot)
  • ½ stk. purre
  • ½ stk. fennikel
  • 1 ss hvetemel
  • 2 ss tomatpesto (rød pesto)
  • 2 dl matfløte
  • 1 ½ dl hvitvin
  • 6 ½ dl vann eller fiskekraft
  • 1 ts salt
  • ½ ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kjørvel

 

 

1. Kutt alle grønnsakene i fyrstikklange lange staver eller i tynne skiver, og fisken i terninger på 2x2 cm.


2. Smelt margarinen i en kjele og fres grønnsakene 2-3 minutter på medium varme. Strø over melet og vend inn.


3. Rør inn pesto og ha i all væsken. La det småkoke i ca. 15 minutter. Tilsett fisk og kjørvel og la det stå og trekke i ett par minutter. Ha i salt og pepper og server med godt brød til

Fiskepakke
Porsjoner 2
6 hgfiskefilet eller 8 hg rund fisk. Selvfisket ørret, laks eller røye er best.
Smør. Og når jeg sier smør så mener jeg riktig smør.
1 løk
4 gullrøtter
5 poteter
1 1/2 dl rømme, creme fraiche eller kesam.
Salt, pepper
2 hvitløkfedd om du liker det
Aluminiumsfolie. 2 x 50 cm.
Tilbredes på grill eller aller best på bål ved elv- eller vann-kant.
Husk at ved bål vil varmen være vanskelig å regulere. Ta den ut av bålet etter 5 min og la den ligge tett inntil resterende steketid.

Ta to lag med folie og legg en god smørkladd i bunn. Dra gjerne smøret litt utover.
Skyll potetene og del dem i tynne skiver. Legges nederst.
Deretter kommer løken som deles opp i skiver.
Så gjør man det samme med gulrøttene og eventuel hvitløk.

Skyll og vask fisken godt. Ta vekk hode, finner og hale.
Krydre med salt og pepper. Husk at amn kan krydre etterpå også.

Legg rømme på toppen og pakk det hele inn.

Ta frem den gode drikke og smak en runde før alt er ferdig.
Deretter er det bare å nyte maten, livet og tenk over hva naturen har gitt deg

Frank
Fantastiske knekkebrød
Porsjoner En passe prosjon
Denne oppskriften har jeg fått av Ann Edel Robertsen.
Disse knekkebrødene er "farlig" gode.
Prøvde med ost og syltetøy, helt topp. Men med egenrøkt laks og egg var de outstanding.

2 dl Samalt rug
2 dl lettkokt Havregryn
2 dl Havrekli
2 dl Sesamfrø
2 dl Solsikkefrø
1 dl Linfrø
1 dl Kruskakli
2 ts salt
7 dl vann
Sett ovnen på 180 grader.

Bland allt før du tar opp i vann.
La det svelle i 5 min.

Smør utover 2 brett med bakepapir. Ikke tykkt lag. Ha det i ovnen i ca 35 min. Luft ut litt fuktighet 2-3 ganger.

Ta ut og del opp i passe stykker med pizzadeleren.

Legg over på rist, uten papir, og stek videre til de er sprøe. ca 10 - 15 min.

Følg med så de blir harde, men ikke brente.
Laksefilet i engsyresaus (Escalope de Salmon a l'Oseille)
Porsjoner 4

600 g fersk laksefilet
80 g engsyreblader
1 dl fiskekraft
80 ml hvitvin
15 ml vermut (Noilly Prat)
3 dl fløte
2 sjarlottløk
20 g meierismør
1/2 sitron
Salt
Pepper

Trim filetene og ta av skinnet. Del laksestykkene i to horisontalt. Bank de lett mellom to matpapir til ca 1 cm tykkelse.

Vask engsyren. Grovkutt bladene.
Kok opp fiskekraft, vermut og hvitvin.
Tilsett den hakkede løken.
Reduser til sirupaktig konsistens.
Tilsett fløten og kok inn til sausen tykner.
Tilsett engsyren.
Ta av varmen og bland forsiktig inn smøret. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Fordel på varme tallerkener når fisken er ferdig.

Bruk teflonpanne med høy varme. Ha salt og pepper på den ene fiskesiden og steik i ca 25 sekunder med den krydra sida opp. Snu stykkene og steik i 15 sekunder. Tilsett salt. Server med ønsket tilbehør.

mvh
Ranveig
Speltbrød med gresskarkjerner
Porsjoner 3
50 gram gjær
10-15 dl lunkent vann
3 ts salt
2 dl gresskarkjerner
2 dl solsikkekjerner
1 kg fint speltmel
1 kg sammalt speltmel
3 ss honning
egg til pensling
grekkarkjerner til pynt
Rør ut gjæren i lunkent vann (om du bruker fersk gjær). Tilsett salt, grekkar- og solsikkekjerner, samt honning i melblandingen. Rør godt til du får en smidig deig som slipper bollen lett. La deigen heve et lunt sted en time eller mer.

Elt deigen igjen og del den i 3 brød som legges i smurte brødformer. Du kan også bruke bakepapir i formen i stedet for smør. Etterheves i ca 30 minutter.

Pensle med egg og pynt med gresskarkjerner.
Stekes ved ca 180 - 200 grader i 45 - 60 minutter (avhengig av ovn). Min erfaring er at med varmluft går det fortere. Eggepenslet brød har også lett for å bli fort brun på toppen. Pleier derfor å legge en folie over mot slutten av steketiden.
Avkjøles på rist.

Kjempegodt!

NB! Husk at brødblingser på kvelden forvandles til valker på kroppen din, så spis det tidlig på dagen slik at du har mulighet til å brenne opp de ekstra kaloriene som brød gir.
Røkt torsk
Porsjoner Frysing
Røkt torsk

Det beste er tykke fileter som veien +1kg

Legg de i salt over natten.
Skyld av og tørk.
Heng opp i røykeriet fra morgen til ca kl 13 så de tørker litt.
Kaldrøk i ca 6-7 timer
La de henge i røykeriet til neste dag.
Skjær i posjonsbiter(2 pr person) og vakumpakk
Frys ned